Lehdet ovat kirjoittaneet suuresta rakennusprojektista, joka oli käynnissä Tampereen opiskelijakaupunginosa Hervannassa. Valtava opiskelijaasuntola modernisoitiin. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että 3 ja 4 hengen soluasunnot purettiin ja tilalle tuli tavallisia yksiöitä ja kaksioita. Hienoa ja nykyaikaista?

Olen monta kertaa vieraillut Hervannan soluasunnoissa. Niissä oli hyviä bileitä. Vaikka joka soluun löytyi yksi muuhun porukkaan sopimaton idioottinörtti, niin bileet olivat parempia kuin tavallisissa asunnoissa ja niitä oli enemmän. Meno olis ainakin viikonloppuisin todella sosiaalista ja hauskaa.

Mikä tekee nykyaikaiseksi sen, että jokainen opiskelija voi hyssytellä omassa vitivalkoisessa yksiössään ja keskittyä täysillä putkinäköisesti opiskeliuihinsa? Mikä tekee vanhanaikaiseksi yhteisöllisemmän, sosiaalisemman ja hieman haastavamman asumisen?

Se mitä Hervannan opiskelijasuntoremontin yhteydessä sanotaan nykyaikaiseksi on oikeasti 90-lukulaista. Ja se mikä projektin suunnittelussa tuomittiin vanhanaikaisena on oikeasti modernia ja jopa tulevaisuutta. Vapaaehtoisten kimppakämppien määrä on kuulemma kovaa vauhtia kasvamassa.

Tulevaisuuden energiamullistukset asettavat suuria muutostarpeita suomalaiselle asumiselle. Opiskelijayksiöissä ja opiskelijakaksioissa valmennetaan pääministeri Vanhasen oppien mukaisia omakotiasujia. Tulevaisuudessa pitäisi kuitenkin selvitä pienemmillä neliöillä ja asua läheisemmässä yhteistyössä naapureiden ja muiden kanssa. Opiskelijoiden soluasuminen olisi erinomaista valmennusta ja kokemuspohjaa tuohon.

Miksei soluasuntoja voinut vain modernisoida? Nykyaikaisemmat saniteettitilat nopeasti kuivuvilla suihkun lattioilla ettei tarvitsisi solussakaan sietää muiden jäljiltä märkää suihkua. Nykyaikaiset säilytystilat. Pienepieni minilavuaari jokaiseen huoneeseen että veden juominen varmasti ohittaisi tenttiin luettaessa Pepsi Maxin. Jne...